Zonnepanelen installateur(s) in Vlaams-Brabant

Vind de beste en goedkoopste installateur(s) in Vlaams-Brabant en omstreken

Bent u op zoek naar een ervaren zonne-expert uit Vlaams-Brabant? Dan bent u hier aan het juiste adres. Ontvang tot 5 gratis en vrijblijvende offertes in Vlaams-Brabant.

☛ Ontvang GRATIS offertes ☚

Zonnepanelen plaatsen

☀ Zonnepanelen prijs: overzichtstabel

Het is onmogelijk om een exacte prijs te geven voor een installatie van zonnepanelen aangezien hier heel wat verschillende factoren bij komen kijken. Hieronder vindt u echter een aantal richtprijzen terug voor een standaard installatie. Wenst u een prijs op maat, vraag dan best raad aan een lokale expert in zonnepanelen.

Soort zonnepaneel Prijs per Wp Richtprijs installatie
Monokristallijn +- €2,4 per Wp +- € 8.500
Polykristallijn +- €1,8 per Wp +- € 6.500
Amorf +- € 1 à 1,2 per Wp +- € 4.000

Aan bovenstaande richtprijzen kunnen nog bijkomende kosten aangerekend worden voor o.a. het uitvoeren van dakwerken die noodzakelijk kunnen zijn om de zonnepaneel-installatie te ondersteunen.

⇒ Zonnepanelen subsidies

De zonnepanelen prijzen zijn de laatste 10 jaar aanzienlijk gedaald. Hierdoor worden er geen subsidies en premies meer toegekend voor het plaatsen van zonnepanelen. In sommige gevallen is het echter nog mogelijk dat een bepaalde gemeente een premie toekent. Hiervoor dient u zich vooraf wel goed te informeren. Niettemin brengen zonnepanelen nog altijd heel wat voordelen met zich mee.

☀ Zonnepanelen voordelen

De voordelen van zonnepanelen zijn niet langer op één hand te tellen. Wij geven u alvast de 5 belangrijkste mee:

 1. Fotovoltaïsche zonnepanelen plaatsen is een goede oplossing voor het produceren van elektriciteit tegen een lagere kost. Ook al moet u rekening houden met de prijs van de installatie, u produceert gratis elektriciteit waardoor uw energiefactuur aanzienlijk daalt.
 2. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 20 à 30 jaar en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel, hevige regenvallen,...
 3. Het aanbod aan soorten zonnepanelen is zeer breed en kan zodoende beantwoorden aan de noden en behoeften van elk gezin.
 4. Dankzij de voortdurende technologische ontwikkelingen, blijft de prijs van zonnepanelen maar dalen.
 5. Door gebruik te maken van zonnepanelen wordt u ook energieonafhankelijker en bent u niet langer meer het slachtoffer van de stijgende energieprijzen.

☀ Zonnepanelen rendement

Afhankelijk van het type zonnepanelen, de prijs en de onderhoudskosten kan het rendement van uw zonnepanelen verschillen. U kan er echter vanuit gaan dat een standaard installatie na 8 à 12 jaar terugverdiend zal zijn.

Ook wat betreft de levensduur van uw zonnepanelen, zal het soort zonnepaneel en het onderhoud ervan hier een belangrijke rol spelen. Mono- en polykristallijne zonnepanelen hebben zodoende een gemiddelde levensduur van zo'n 40 jaar. Voor amorfe zonnepanelen is dit iets minder, nl. 30 jaar. Een zonnepaneel-installatie is dus gewoonlijk een lang leven bekoren.

⇒ Zonnepanelen rendement in de winter

Zijn zonnepanelen rendabel in de winter? Dit is een terechte vraag! De prestatie van uw installatie zal in de winter variëren afhankelijk van het type zonnepaneel. Mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn namelijk efficiënter wanneer ze rechtstreeks blootgesteld worden aan direct zonlicht. Aangezien zonnepanelen ook beter werken als het niet te warm is, zullen dit type zonnepanelen het best werken op zonnige winterdagen.

Het grootste nadeel is vooral dat de winterdagen korter zijn. Hierdoor zullen uw zonnepanelen op een dag dus ook minder elektriciteit produceren.

☀ Zonnepanelen soorten

Er bestaan twee verschillende soorten zonnepanelen: het thermisch zonnepaneel en het fotovoltaïsche zonnepaneel (het meest voorkomende). Maar wat is concreet het verschil tussen beide?

⇒ Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen zetten de energie om in warmte in plaats van elektriciteit. De vloeistof die door de panelen stroomt wordt door de zon opgewarmd. Deze vloeistof komt in een opslagtank terecht en voorziet uw woning van warm water. Thermische zonnepanelen worden ook wel zonneboilers genoemd.

⇒ Fotovoltaïsche zonnepanelen

In tegenstelling tot thermische zonnepanelen zetten fotovoltaïsche zonnepanelen uw energie om in elektriciteit. Binnen dit type zonnepaneel onderscheiden we nog de monokristallijne, polykristallijne en amorfe zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen

 1. Monokristallijne zonnepanelen hebben een optimaal vermogen (160-240 Wattpiek/m²) en rendement. Ook zijn ze ideaal voor wie over een beperkte ruimte op zijn dak beschikt. Dit type zonnepaneel is echter iets meer gevoelig voor temperatuurschommelingen en zal zodoende het best werken bij frisse en koude temperaturen. Een installatie van monokristallijne zonnepanelen kost gemiddeld zo'n € 8.500. Deze zonnepanelen werken echter zo efficiënt dat u de kostprijs redelijk snel terugverdiend hebt.
 2. Bij polykristallijne zonnepanelen ligt het vermogen iets lager (+- 120 tot 180 Wattpiek/m²). Net als bij monokristallijne zonnepanelen werken de polykristallijne variant ook beter bij koudere temperaturen. Het grootste voordeel van dit type zonnepaneel is vooral zijn kostprijs die aanzienlijk lager ligt. Voor een installatie (3,5 kWp) betaalt u zo'n € 6.500.
 3. Amorfe zonnepanelen, ook wel dunne film zonnepanelen genoemd, worden steeds populairder omwille van hun wendbaarheid en lage kostprijs. Het zwakste punt van amorfe zonnepanelen is dan hun vermogen veel lager ligt .

☀ Zonnepanelen werking

Zonnepanelen zijn lichtgevoelige cellen die licht omzetten naar elektriciteit. Deze zonnecellen bestaan uit twee siliciumlagen. Wanneer deze licht opvatten, ontstaat een gelijkstroomspanning die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom.

Om er zeker van te zijn dat een zonnepaneel goed werkt, is het raadzaam om het zonnepaneel langs de voor-en achterkant na te kijken. Controleer aan de voorkant of het glas geen scheuren vertoont en of het laswerk niet beschadigd is. Aan de achterkant dient u na te kijken of de coating (die de waterdichtheid van het paneel verzekert) ook geen krasjes of beschadigingen vertoont.

⇒ Zonnepanelen afmetingen

Er bestaan 3 verschillende afmetingen voor zonnepanelen:

Vermogen Afmeting
Kleine afmeting 190 à 215 Wattpiek 1.58m x 0.81m
Standaard afmeting 245 à 270 Wattpiek 1.65m x 1m
Grote afmeting 270 à 200 Wattpiek 2m x 1m

☀ Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Bij het plaatsen van zonnepanelen, is het belangrijk vooraf na te denken waar u deze wenst te installeren. De zonnepanelen moeten u immers een zo goed mogelijk rendement kunnen opleveren.

Meestal kiest men ervoor om de zonnepanelen op het dak te plaatsen. Het rendement wordt dan verzekerd door de helling van het dak. Zonnepanelen kunnen echter ook op grondniveau geïnstalleerd worden. Het voordeel hiervan is dat u zelf de oriëntatie en hellingshoek kunt bepalen die u het beste rendement zal opleveren.

Tenslotte is de installatie van fotovoltaïsche panelen op de gevel ook mogelijk. Dit is weliswaar niet de meest esthetische oplossing. Als u echter wilt overschakelen op groene energie en uw dak is niet goed uitgelijnd of u heeft niet genoeg buitenruimte, dan is dit een oplossing die u dient te overwegen!

⇒ Zonnepanelen plat dak

In tegenstelling tot wat u misschien zou denken is het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak perfect mogelijk. Er zijn echter een aantal factoren waarop u dient te letten:

 • De helling en oriëntatie van de zonnepanelen zijn belangrijke elementen om de efficiëntie ervan te kunnen verzekeren. Vakmannen raden aan om zonnepanelen te plaatsen op een hellingshoek tussen de 15 en 35 graden.
 • Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is iets kostelijker. Gewoonlijk ligt de prijs zo'n 15% hoger dan bij een hellend dak. De installatie ligt dan ook iets complexer in elkaar. Het is daarom belangrijk om de installatie te laten uitvoeren door een erkende vakman. Bovendien kan een expert u helpen bij uw keuze naar het juiste soort zonnepaneel.

⇒ Zonnepanelen mobilhome

Reist u dikwijls met een mobilhome? Deze voertuigen zijn steeds moderner maar verbruiken ook steeds meer energie. Wist u echter dat het mogelijk is om groene stroom op te wekken door zonnepanelen op uw mobilhome te plaatsen?

Zonnepanelen voor mobilhomes zijn kleiner en minder efficiënt dan vaste zonnepanelen, maar zullen in de meeste gevallen voldoende groene stroom opwekken om aan uw behoeften te beantwoorden en rustig van uw vakantie te genieten. Afhankelijk van uw dagelijkse verbruik, uw bestemming (hoeveelheid zonlicht), uw beschikbare ruimte en uw uitrusting, kan het soort zonnepaneel dat u op uw mobilhome dient te plaatsen verschillen.

Om zonnepanelen op een mobilhome te plaatsen dient u en budget vrij te maken tussen de € 200 en € 1.000. Een installatie heeft gewoonlijk een levensduur van 20 tot 30 jaar.

☀ Zonnepanelen zelf plaatsen?

Wilt u zonnepanelen plaatsen en vraagt u zich af of het verplicht is om een beroep te doen op een professionele installateur? Indien u een handige klusser bent die geen last heeft van hoogtevrees kan u dit inderdaad perfect zelf doen. Het is belangrijk dat u dan onderstaande stappen naleeft:

 1. Bepaal waar u de zonnepanelen wenst te plaatsen
 2. Installeer het bevestigingsmateriaal (dakhaken + bevestigingsrails)
 3. Plaats de zonnepanelen op de bevestigingrails en klem ze vast. Per zonnepaneel dienen er twee bevestigingsrails voorzien te worden.

Hoewel de installatie op zich simpel lijkt, leggen we er graag de nadruk op dat het zelf plaatsen van zonnepanelen niet zonder risico is. U dient namelijk zonnepanelen van zo'n 25 kilo te plaatsen en tegelijkertijd uzelf in evenwicht te houden. De installatie van zonnepanelen door een vakman zal misschien iets duurder zijn, maar hij beschikt over het nodige materiaal en ervaring om uw zonnepanelen in alle veiligheid te installeren.

☀ Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen

De reiniging van uw zonnepanelen dient jaarlijks of om de twee jaar te gebeuren. Na verloop van tijd kunnen uw zonnepanelen namelijk bedekt zijn met een fijn laag stof waardoor de efficiëntie van uw installatie vermindert.

U kan zelf uw zonnepanelen reinigen. Dit wordt echter meestal afgeraden aangezien dit krassen en schade kan veroorzaken aan uw panelen. Bovendien moet u ook nog zelf op uw dak klimmen, wat ook niet zonder gevaar is. Laat daarom steeds een professionele vakman bij u langskomen. Deze beschikt namelijk over de nodige materialen en producten om uw installatie zo goed mogelijk te onderhouden.

☀ Zonnepanelen recycleren

Het milieu vormt een steeds grotere prioriteit in onze samenleving en zonnepanelen spelen hier een belangrijke rol in. Dat zonnepanelen al een levensduur van gemiddeld 30 jaar hebben is zeker mooi meegenomen. Maar hoe zit het met de verschillende onderdelen van zonnepanelen op lange termijn? Wat gebeurt er met uw oude zonnepanelen als u deze, door schade, dient te vervangen? Geen paniek! Zonnepanelen zijn volledig recycleerbaar.

Zonnepanelen zijn voornamelijk samengesteld uit glas, silicium, aluminium , kunststof en andere metalen. Bij de recyclage van de zonnepanelen wordt het glas gescheiden van de andere onderdelen. Zo wordt bijvoorbeeld het silicium opnieuw gebruikt voor de productie van nieuwe zonnecellen.

☀ Zonnepanelen digitale meter

Zonnepanelen digitale meter

Wie al een tijdje aan zonnepanelen denkt, zal zeker al over de invoering van de digitale 'slimme' meters gehoord hebben. Het verschil met de oude elektriciteitsmeter is dat deze meter niet meer zal werken door middel van een terugdraaiende teller.

Bij uw huidige elektriciteitsmeter is het inderdaad zo dat de teller terugdraait als de zonnepanelen elektriciteit produceert. Bij de nieuwe slimme meter zal het verbruik en de productie van elektriciteit apart geregistreerd worden.

Dit biedt een aantal voordelen:

 • De meter kan door je netbeheerder vanop afstand afgelezen worden. Hierdoor kan de netbeheerder een nauwkeurigere analyse maken van je verbruik en hoef je niet meer hoge facturen te verwachten.
 • Je krijgt zelf meer inzicht in jouw energieverbruik

☀ Zonnepanelen omvormer

Zoals we al reeds weten produceren zonnepanelen gelijkstroom. De stroom die uit ons stopcontact komt is echter wisselstroom. Dit is de fase waar de omvormer in beeld komt.

We onderscheiden twee soorten omvormers:

 1. String omvormers: deze omvormers worden meestal ingezet wanneer er geen enkel zonnepaneel bedekt wordt door schaduw. Alle zonnepanelen worden in één of meerdere strings aangesloten op een centrale omvormer.
 2. Micro omvormers: als één van uw zonnepanelen bedekt wordt door schaduw, dan is een string omvormer geen goede keuze aangezien het paneel dat minder goed presteert een negatieve invloed zal hebben op de stroomproductie van de totale string. In dit geval wordt een micro omvormer best aangeraden. Per één of twee zonnepanelen wordt een omvormer aangesloten. Dit zorgt ervoor dat elke paneel afzonderlijk de beste prestaties kan leveren. Plaats je micro omvormers, dan zal er ook geen centrale omvormer nodig zijn.

De prijs van een omvormer zal vooral afhangen van het vermogen van uw zonnepaneel-installatie. Ontdek hieronder een overzicht van de richtprijzen:

Vermogen installatie Richtprijs
2500 W € 1.260 à € 1.990
2800 W € 1.390 à € 1.500
3000 W € 1.400 à € 1.750

☀ Zonnepanelen en batterij

Zonnebatterijen worden gebruikt om de energie die door uw installatie wordt geproduceerd op te slaan. Het grootste voordeel van thuisbatterijen is vooral dat u onafhankelijker van het distributienet bent. Er bestaan twee belangrijke soorten thuisbatterijen:

 • Loodzure batterijen zijn vooral interessant vanwege hun lage kostprijs. Doordat ze echter niet meer dan de helft ontladen mogen worden dienen er voor zonnepaneel-installaties grote batterijen voorzien te worden.
 • Een lithium-ion batterijis de meest populaire thuisbatterij voor zonnepanelen. Deze batterijen hebben namelijk een lange levensduur, hebben geen onderhoud noig en zijn voor 70% recycleerbaar (in tegenstelling tot loodzure batterijen).
Soort batterij Richtprijs
Loodzure batterijen Tussen € 70 en e 250
Lithium-ion batterijen Tussen € 600 en € 1.000

⇒ Wilt u zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen vergelijken

Bij het kiezen van uw zonnepanelen is het belangrijk offertes te vergelijken van verschillende leveranciers. Voor een correcte vergelijking dient u volgende criteria in acht te nemen:

 1. Het vermogen van de zonnepanelen
 2. De kwaliteit van het aangeboden materiaal.
 3. Biedt de zonnepaneel-installateur een aantal extra diensten aan?
 4. Bent u verzekerd op uw zonnepanelen?
 5. Vergelijk de prijs van de zonnepanelen tenslotte ook op basis van hun vermogen en niet op basis van het aantal panelen per m².

Conclusie: bent u op zoek naar de beste zonne-installateur in uw regio? Dan vergelijkt u best verschillende offertes.


Contact


Op zoek naar een professionele en erkende zonnepanelen installateur? Wij brengen u in contact met de beste vakmannen uit Vlaams-Brabant en omstreken. Vul ons contactformulier in en wij bellen u binnen de 48u!

Leuke naam!
Gelieve uw voornaam in te vullen!
Aangenaam!
Gelieve uw achternaam in te vullen
Ziet er goed uit!
Gelieve uw adres in te vullen
Prima!
Gelieve uw postcode in te vullen
Goed bezig!
Gelieve uw gemeente in te vullen
Ziet er goed uit!!
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Perfect, klaar om te verzenden!
Gelieve uw e-mailadres in te vullen